Könnyítés az útdíj bírságolási rendszerben

2017. november 13.

2017.11.12-től kevesebb bírságot kell fizetni, abban az esetben, ha hamar észleljük az útdíj fizetés elmaradását.

A használatarányos útdíj megfizetésének hiánya miatti jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott bírságok – egyes esetekben – csökkentésre kerültek a 233/2017. (VIII. 14.) Korm. rendelet alapján. Abban az esetben, ha a jogosulatlan úthasználatot 2 órán belül megszüntetjük a korábbi akár 165.000 Ft helyett csak 40.000 Ft-os bírságról kapjuk a határozatot.

A bírság mértéke függ a jogosulatlan úthasználat fennállásának időbeli hosszától, és a korábbi bírságolási szabályhoz képest kevesebb bírságról kaphatjuk a határozatot, amennyiben 2 órán belül, illetve 4 órán belül megszüntetjük a jogosulatlan úthasználatot.

Továbbra is érvényes az a szabály, hogy 8 órán túl újra meg lehet büntetni az úthasználót, tehát érdemes a jogosulatlan úthasználatot a lehető leghamarabb megszüntetni.

Az iData Kft. útdíjvisszajelző-készüléke teljes kontrollt biztosít a sofőrnek: megmutatja, hogy van-e elegendő összeg az előre feltöltött számláján, illetve fogyóban van, vagy elfogyott. Így mindig tudni fogja, mikor kell feltölteni egyenlegét, és sikeresen elkerülheti a bírságot. A feltöltött egyenleg mértékéről nyújtott információk mellett a hang- és fényjelzések által informál a jegytépésről és az aktuális állapotokról, illetve a tengelyszám is állítható.

A Beta Blue és az iData Kft. hibájából eddig egyetlen ügyfelünk sem kapott jogerős útdíj bírságot.

Ha útdíjas kérdése van, megbírságolták, vagy segítségre van szüksége az útdíjas rendszerben történő eligazodáshoz, kérje az iData ingyenes útdíjas jogsegély szolgáltatását!